mivelfoglalkozom

Miért fontos a coloproctológiai profilú osztály megteremtése, ami az én célom és amiért dolgozom?(Általános ismeretek.)

1. RosszindulatÚ vastagbÉl- És vÉgbÉl betegsÉgek.

A rák halálozási listát tanulmányozva kiderül, hogy nőknél az első, míg, férfiaknál a  tüdő rák után a második helyen áll a vastagbél- és a végbél daganat. A vastagbél- és végbél daganatok száma az elmúlt három évtizedben rohamosan növekedett. A daganat a „rosszindulatúsága” ellenére - természetesen idejében felfedezve - megfelelő műtéti technikával jól kezelhető, sőt az esetek 50%-ban véglegesen meg is gyógyítható. Ez az arány colorectalis szűrési programmal lényegesen javítható lenne.     
Amíg nincs „szervezett” szűrés, addig is minden 35-40 év feletti betegnek 4-5 évente vastagbél tükrözéses vizsgálat ajánlott (colonoscopia), különösen, ha székelési szokásaiban bármiféle változást észlel, vagy ha családjában fordult már elő vastagbél daganatos megbetegedés.

Daganatos betegségek kezelése:
A nemzetközi tapasztalatok alapján bizonyítottan ezen óriási betegcsoport kezelését leghatékonyabban és legszakszerűbben speciálisan felkészült egészségügyi személyzet kezében történhet. Az USA-ban több mint száz éve a colorectalis sebészetnek külön szakvizsgája van. Az EU szakvizsgái között a colorectalis szakvizsga néhány éve már szerepel. A külön szakvizsga értelemszerűen külön szerveződő részlegeket feltételez. Ilyen osztályok működnek az USA-ban, Angliában, Svédországban, Franciaországban, Német országban. A szakvizsga még csak terv Magyarországon, de önálló osztály illetve részleg kialakítása - a betegcsoport fontosságát figyelembe véve - nem halasztható.
Bizonyított, hogy azok a vastagbél- és végbél daganatos betegek, akiket ilyen speciális osztályokon operáltak, jobb életkilátásokkal rendelkeznek, mint akiket általános sebészeti osztályon operáltak. Tehát a speciális osztályon elvégzett műtét után várhatóan hosszabb ideig élnek panaszmentesen ezek a  betegek ( kevésbé alakul ki recidíva, kiújulás!), mint azok akiket általános sebészeteken operáltak.

Ajánlom egészséges vegyszermentes ételszállítónkat: http://www.manobio.hu

http://http://www.egeszsegkalauz.hu/daganatos-betegsegek/vastagbelrak/

2. JÓindulatÚ vastagbÉl- És vÉgbÉl betegsÉgek.

A jóindulatú vastag- és végbél betegségek egyértelműen népbetegség jellegűek. Az ötven év feletti lakosság több mint felénél az aranyérbetegség  több-kevesebb panaszt okoz. A lakosságban az öregek arányának a növekedése értelemszerűen ezt a problémát még hangsúlyozottabbá teszi. Az idősebbek arányának növekedésével az olyan „jó indulatú” betegségek, mint a széklet visszatartásos illetve ürítéses panaszok sebészi kezelése is egyre fontosabbá válik. Ezen betegcsoportok sebészi kezelése – a probléma fontossága ellenére - fehér folt Magyarországon.

Jóindulatú betegségek kezelése (aranyér, végbél berepedése, sipolyok, tályogok stb.)
Ezen betegcsoport kezelése a hagyományos kórházi ellátás kereteiből fokozatosan kikerülnek és bekerülnek az ambuláns és az egy napos, azon belül is az úgy nevezett „same-day” illetve a „one-day” ellátásba. Az ambuláns kezelés után rövid: fél - egy órás várakozás után eltávozik a beteg. A „same day” ellátás az jelenti, hogy a sebészi beavatkozás után néhány órai megfigyelés után, míg a „one day” esetén másnap reggel hagyja el az osztályt. Természetesen vannak olyan betegek, akiket a beavatkozás után nem lehet elengedni, illetve az elengedett betegek közül lesznek olyanok, akik valamilyen ok miatt visszajönnek az ellátó helyre és hagyományos kórházi felvételt igényelnek. Ezen betegek aránya nemzetközi számítások alapján az esetek 5-10%-a.  Ennek ellenére az így ellátható betegek 90%-a esetén az ellátás sikeres és biztos

Ajánlom egészséges vegyszermentes ételszállítónkat: http://www.manobio.hu

3. GyulladÁsos bÉlbetegsÉgek (Crohn És colitis ulcerosa):

Ezen betegcsoport számáról nincs pontos adat, de becslések szerint nem kevesebb mint a fejlett nyugati országokban, és a számuk valószínűleg növekszik (80 - 100 beteg / 100 000 lakos). Tény, hogy a belgyógyászati kezelés egyre hatékonyabbá vált. Az intenzív belgyógyászati gyógyszeres kezelés sokszor elfedi a tüneteket, így műtétre általában csak rossz állapotú betegek kerülnek. E betegek sebészi ellátása, ebben a speciális helyzetben, a belgyógyászati kezelés kudarca után, csak különleges sebészi ismeretek birtokában végezhető el sikerrel.

Ajánlom egészséges vegyszermentes ételszállítónkat: http://www.manobio.hu

http://crohn-colitis.hu/hun/leirasok-colitis.php

4. ÁltalÁnos hasi sebÉszeti betegsÉgek mŰtÉti megoldÁsai.

lásd. Szakmai út

Vissza a tetejére