06. 11. 2020. Női váltó: Magda Krisztina heals with four-legged therapists

Magda Krisztina nem csupán mentőgépkocsi-vezetőként, hanem habilitációs kutyakiképzőként is szüntelenül azon dolgozik, hogy másoknak segítsen. Négylábú munkatársainak, Mexnek és Milinek hála, számos olyan történetet mesélt el nekünk, ahol a terápiás foglalkozások nyomán igazi csodákat tapasztaltak meg.

– Mélyen az emlékeimbe égett egy alkalom, amikor egy daganatos betegséggel küzdő kislányt látogattunk meg, akinek már csak hónapokat jósoltak. Aztán egyik napról a másikra a tumor váratlanul zsugorodni kezdett. Hiszek abban, hogy a kutyás terápia is segített abban, hogy megtapasztaljuk ezt a csodát – kezdett bele a mesélésbe Magda Krisztina, aki a mentőgépkocsi-vezetés mellett habilitációs kutyakiképzőként is folyamatosan azon dolgozik, hogy a környezetének segíteni tudjon.

A szívhez szóló történetekből pedig nincs hiány. Ebben a szakmában ugyanis bármerre induljunk, emberi sorsokkal találkozunk. Krisztina megosztott velünk egy másik emléket is, ahol a pszichiátrián tettek látogatást egy kislánynál, aki egyáltalán nem beszélt az édesanyján kívül senkivel, annyira zárkózott volt. Fél év intenzív kutyás terápiát követően azonban szavakat kezdett formálni, amik lassanként mondatokká álltak össze. De a szeretet és a törődés más területeken is meghálálja magát.

A legerősebb katalizátor
Akadnak olyan kutyások, akik kórházba járnak, vagy gyerkőcökhöz, esetleg végstádiumban lévő daganatos betegekhez, de sérült személyeknél is hatalmas változásokat tudnak elérni a terápiás foglalkozások segítségével. A gyógyintézetekben tett látogatások során az ott dolgozóknak is mosolyt csalnak az arcukra, így pár pillanatra ők is megfeledkeznek a feszített munkáról és a nehézségekről. A habilitáció pedig minden korosztályt érinthet.

– Az idősebb generációnak is nagy örömöt jelent a velünk töltött idő. Ők sokszor a lányukat, unokájukat látják meg bennem, aki a kutyáival rendszeresen meglátogatja őket. Akivel tudnak beszélgetni, akit várhatnak. Apróságnak tűnik, mégis egy monoton hétköznapba rengeteg színt, változást lehet csempészni a foglalkozások segítségével. Ez pedig óriási érzelmi és szociális támaszt jelent az érintetteknek. A kutya ugyanis katalizátorként működik az emberek között, és észrevétlenül segít kiépíteni a kapcsolatokat, mindenki könnyebben nyílik meg – árulta el Krisztina, aki már gyermekkora óta folyamatosan foglalkozik a négylábúakkal, de minden napban új kihívást lát.

Időt kell adni a változásoknak
Krisztinának ráadásul nemcsak egy, hanem két segítő- és munkatársa van: Milike, az apróbb termetű uszkár és Mex, a szibériai husky. Ahhoz azonban, hogy terápiás kutyaként dolgozhassanak, rengeteg idő kell a gazdi és a kedvencek részéről is. A tanítást, mely hosszú éveket jelent, még egészen kiskorban kell elkezdeni. A vizsga pedig kőkemény.

– Mindkét kutyusom teljesen eltérő személyiség, így még hatékonyabban tudunk segíteni. Milike és Mex is hamar meglágyítja a szíveket, ezért könnyű velük együtt dolgozni. A kutyaiskolában megtanult alapgyakorlatok mellett speciális, a habilitációhoz köthető tevékenységeket is el kell sajátítaniuk az ebeknek. Megnézik, hogyan reagálnak a kutyák a furcsa, nem megszokott helyzetekre, hogyan tudnak együttműködni a gazdival, mennyire engedelmesek. Ez alaphangon is másfél-kétéves előkészítést igényel. A terápiás foglalkozásnak pedig rengeteg fajtája van, melyeket utána célzottan kell begyakorolni.

Hidakat építenek az emberek között
Krisztinától azt is megtudtam, hogy milyen igazolt betegségeken segíthet egy habilitációs kutyakiképző a kedvencekkel.

– Amikor sérült emberekhez megyünk, akkor először fel kell mérni, hogy milyen fejlesztésre van igény. Hol tudunk a leghatékonyabban segíteni. Ez a támogatás irányulhat a mozgásra, vagy az értelmi, szellemi készségek javítására. Jó hatással vagyunk például az autizmusban szenvedőkre, akiknek segítünk kapcsolatot létesíteni. De a figyelemzavaros gyerkőcök magatartásában is jelentős javulás érhető el a terápia segítségével.

Az viszont, hogy ehhez mennyi idő szükséges, egyénileg eltérő. Néha már pár foglalkozás után észlelhető változás, máskor pedig éveknek kell eltelnie ehhez. Az egyik kollégámat a múltban mentőbaleset érte, melynek során a fejére esett egy oxigénpalack. Ez olyan súlyos sérülést okozott neki, hogy tolószékbe kényszerült. Hozzá járt a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány vezetője, akivel a mozgáskoordinációt próbálták fejleszteni az érzelmi támogatás mellett – nem is eredménytelenül. Hónapokkal később a fizikai javulás mellett látványos volt a mentális változás is, ami bekövetkezett.

Falakat dönt le a szeretet
Krisztina, Milike és Mex rendszeres vendégek a lakiteleki általános iskolában is, ahol az első és második osztályosoknak segítik megkönnyíteni a hétköznapokat.

– A kutyusokat remekül használhatjuk motivációként a gyerekeknek, akik között akadnak olyanok, akik zárkózottabbak, szorongóbbak, ők nem szívesen szerepelnek nagy tömeg előtt. Viszont, amikor Mex és Mili színre lép, akkor már szívesebben számolnak, olvasnak hangosan, és tudat alatt sajátítják el sokkal gyorsabban az alapvető tudást. Emellett pedig a társaikkal is sokkal közvetlenebbek – tudtuk meg Krisztinától, akit évekkel ezelőtt elvarázsolt ez a különleges hivatás.

– Miután megismertem a habilitációs kutyakiképzők mindennapjait, lenyűgözött, hogy micsoda örömöt és változást képesek vinni nemcsak az egészséges, hanem a sérült emberek életébe is a szeretet erejével. Bízom benne, hogy a jövőben még több arcra tudunk majd mosolyt csalni.