cropped-dogs_for_a_smile_red_outline-01.png
E-media

11. 05. 2020. Szuperinfó Kecskemét – A “doggy” Program

Óvodás gyerekek szocializációs és érzelmi nevelésének megtámogatása kutyával asszisztált pedagógiával

2019. szeptemberében az NJE Gyakorló Óvoda egy csoportja (Mókus csoport) elindította a „Kutya – jó” óvodai programot. Ennek keretein belül az óvodás gyerekek szocializációs és érzelmi nevelésének megtámogatása kutyával asszisztált pedagógiával történik.

A kutya, mint segítő társ megszervezett szakemberi háttérrel és rendszeres megjelenésével intézményünkben jó kiegészítője az óvodai nevelésnek. Segítségünkre lehet a kisgyermekeket beszoktatni az óvodába.

A gyermek számára fontos a motiváció, amely ebben az esetben a kutya. A simogatás, játék, mozgás mind generáló erővel hat a gyermek pszichéjére. Mindamellett, hogy feloldja a félénkebb, gátlásosabb gyerekeket, minden résztvevőt segít szocializációjában és sok sikerélményhez juttatja őket. A gyermekek optimális fejlődéséhez mindig valamilyen impulzusra, élményre, gyakorlat közeli tevékenységre van szükség. A program „A kutyával egy mosolyért” alapítvány együttműködésével valósul meg.

A kialakult járványügyi helyzetre való tekintettel a Mókus csoportos óvó nénik „különkiadással” készültek a gyerekeknek, hogy ez a csodás, már megkezdett program segítségével tovább tudják tartani egymással és kutyával a kapcsolatot.

Az első „különkiadás” az egyik óvónéni saját kutyájáról, Fahéj mindennapjairól szól, akivel már kölyök korában találkozhattak a Mókuskák. A gyerekek és szüleik örömmel fogadták/fogadják a beszámolókat. A visszajelzésekben kutyás rajzokat, hajtogatást is küldenek. Programjuk így a “négy fal” között is folytatódik.


A második különkiadás Tiszavölgyi család meséje: Pajti. Ez a mese egy igaz történeten alapul és szájhagyomány útján az idősebbek mesélik a fiatalabbaknak generációk óta már ebben a családban.

Aki szeretne bővebben olvasni erről a „Kutya- jó” programról ITT megteheti.