Írott sajtóban, On line sajtóban

2020. 05. 03. BAON.HU, Petőfi Népe – Mirike segít a sakkpalotás tanórák videójában

A Sakkpalota programot terápiáskutya-okta­tással ötvözi évek óta Füleki Anita, a Magyar Ilona Általános Iskola tanítónője. A digitális oktatáshoz most külön videósorozatot állít össze.

– A nyelvtanóráimon a sakkjáték elemeit csak eszközként használom, és nem sakkelméletet tanítok – mondta el Füleki Anita. – A sakk­palotás feladatgyűjteményben vannak mintafeladatok, de azok számomra kevésnek és egyszerűnek bizonyultak, ezért önfejlesztéssel újabbakat szerkesztek, sakkosítom azokat. A program erénye, hogy minden tekintetben alkalmazkodik a gyerekekhez, figyelembe veszi az igényeiket, gondolkodásukat, a lelkükhöz szól, így én is közelebb tudok kerülni hozzájuk, bensőségesebb kapcsolatot tudok kialakítani velük, játszva tanulnak.

A Sakkpalota alkalmazása során saját elképzeléseimet is meg tudom valósítani, így úttörőként szívesen kapcsoltam össze a már bevált gyakorlatommal, a kutyával asszisztált tanítással, törekedve a nagyobb hatékonyságra. A két módszer lényege, hogy a sakkos feladatokkal nagymértékben fejlesztem a tanulók kreativitását és logikus gondolkodását, a kutyával asszisztált tanítással pedig kitűnően tudom motiválni őket – részletezte, majd áttért a jelenlegi helyzetre.

– Amióta áttértünk a digitális oktatásra, létrehoztam egy YouTube-csatornát, hogy a már iskolai keretek között megkezdett sakkos nyelvtanórákat tudjam folytatni. Rövid oktatóvideókat készítek, melyekben Borsos Andrea terápiás kutyusa, Mirike is szerepel. Ahogy a tanítási óráimon, itt is jutalmazásképpen kapják a kutyustól a trükköket a gyerekek. A kutyus gazdájával az üres iskolában vettük fel a videóban látható kis jeleneteket – tette hozzá.

A tanítónő a 2. osztályos tananyagot tervezi végigvenni, és minden héten új témával készül. – Úgy gondolom, hogy a Sakkpalota-módszer effajta megközelítését még mások nem alkalmazzák, viszont a gyerekek nagyon élvezik, számukra könnyebben érthető és elsajátítható így a nyelvtan. A visszajelzések nagyon pozitívak – mondta Füleki Anita.