cropped-dogs_for_a_smile_red_outline-01.png
E-media

26. 11. 2019. Malom Magazine – Often a smile can cure: Interview with Ágota Juharos

Juharos Ágotát gyerekkora óta az a cél vezérelte, hogy segíthessen másokon. Nem is volt kérdés számára, hogy az orvosi pályát választja. Azonban nemcsak radiológus főorvosként segít a pácienseknek, hanem közel egy évtizede már négylábú segítőtársaival is mosolyt csal kicsik és nagyok arcára.

Mi mindent tud egy terápiás kutya? Jóval többet egy-egy érdekes trükknél. Nem csak arra képes, hogy segítsen gyerekeknek és felnőtteknek a fejlődésben és a gyógyulásban, hanem arra is, hogy hidakat képezzen az emberek között. De hogyan kezdett el terápiás négylábúakkal foglalkozni a Magyar Honvédség Egészségügyi Központjának, vagy ahogyan a kecskemétiek nevezik, a Repülőkórháznak az osztályvezető főorvosa? A történet azért is furcsa, mert Juharos Ágota úgy nőtt föl, hogy nem volt kutyája. A családja tíz évvel ezelőtt bővült egy négylábú taggal.

– Apukám állatorvos volt, de sosem volt kutyánk. Nagyon keveset voltunk otthon, így nem tudtunk volna foglalkozni vele. Amikor a kisebbik gyermekem harmadikos gimnazista volt, akkor érkezett meg hozzánk az első kutya. Egy házőrzőre volt ugyanis szükségünk a rendelőm udvarán. Elhoztunk a tanyavilágból egy kutyát, és elkezdtünk vele iskolába járni. Láttuk, hogy mi mindent meg lehet neki tanítani, és ezt nagyon élveztük. Majd örökbe fogadtunk egy másik kiskutyát, és őt is vittük az iskolába – idézte fel a történet indulását Juharos Ágota.

2010 környékén költözött be a két kutya Ágotáék életébe, és akkoriban egyre többet lehetett hallani a médiában a segítő négylábúakról. Szöget ütött a fejükben a gondolat, hogy meg kellene próbálni, hátha az ő kedvenceik is alkalmasak lennének ilyen feladatokra. Felkutatták a lehetőségeket, levizsgáztatták a két kutyát, és létrehozták a Kutyával Egy Mosolyért Alapítványt.

– 2011-ben egyáltalán nem volt még terápiás kutya a megyében sem, akkor kezdődött hazánkban a vizsgáztatás. Elsősorban a fogyatékkal élő gyerekek fejlesztése volt a legfontosabb terület, ahol a terápiás kutyák segítségét vették igénybe, így mi is felkerestünk néhány iskolaigazgatót, és velük együtt kezdtünk bele a munkába. Egyre több helyre jutottunk el bemutatót tartani, és egyre többen megismertek bennünket, amiben nagy segítségünkre volt a kecskeméti média is, mert nagyon sok hírt adtak rólunk.

Ágota óriási lendülettel éli az életét, és az ő sodró energiája egy lavinát indított el. Nagyon sokan csatlakoztak már a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány munkájához.

– Most 50-55 aktív önkéntesünk és negyven vizsgázott kutyánk van, de még idén tíz kutya vizsgáztatását tervezzük. Az elmúlt egy–két évben elkezdtük az egyéb segítő kutyák képzését is, már tíz vizsgázott személyi segítő kutyánk is van. A terápiás kutyának az a dolga, hogy mindenkivel kommunikáljon és mindenkinek segítsen, a személyi segítő kutyának azonban csak a gazdára kell figyelnie, nem vonhatja el a figyelmét más ember vagy más feladat.

Egy kutya képzése előtt megnézik, hogy milyen az idegrendszere, a temperamentuma. Figyelik, hogyan reagál a zajokra, motiválható-e játékkal vagy jutalomfalattal, illetve van-e benne bármiféle agresszió. Ágota elárulta, szívesen hoznak ki menhelyről is kutyát, a terápiás csapat több négylábúját is örökbe fogadták.

– A csapat tagjai között kicsik és nagyok egyaránt vannak, akár a kutyákat, akár a gazdikat nézzük. A legfiatalabb vizsgázónk most 11 éves. Az idősek otthonában mindig nagyon várják vissza a kislányt a pici fehér kutyával, úgy tekintenek rá, mintha az unokájuk lenne.

Ágota minden szabad percében kutyákkal foglalkozik. Vagy a kutyaiskolában találunk rá, vagy éppen vizsgára készít fel gazdit és négylábút, vagy pedig pedagógusok számára tart terápiás kutyás képzést. Azért, hogy minél többen megismerhessék a kutyás élet szépségeit és a felelős állattartás szabályait, elindították a kölcsönkutya programot.

– Azt láttuk, hogy sok gyerek szeretne kutyát, de nincsenek azzal teljesen tisztában, hogy mivel jár, ha egy kedvencet magukhoz vesznek. Ezért azt találtuk ki, hogy kutyaválasztás előtt kijöhetnek hozzánk a kutyasuliba, és mi adunk nekik kölcsönkutyát. Ha a leendő gazdik megtanulják, hogyan kell a kutyával bánni, akkor rengeteg örömet okoz majd számukra az együtt töltött idő.

A Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány négylábúival a Malom Központban is találkozhatunk. A vizsgára felkészítéshez ugyanis nagyon fontos terep a nyüzsgő bevásárlóközpont.

– Hatalmas segítséget kaptunk a Malom vezetőségétől azzal, hogy beengedik a kutyáinkat a felkészítés során. Hozzá kell szoktatnunk a kutyákat a zajhoz, a tömeghez, ahhoz, hogy egyszerre sokféle inger éri őket, sokféle ember jön szembe. Nagyon köszönjük ezt a lehetőséget a Malom Központ vezetőségének és a biztonsági szolgálatnak, akik mindig nagyon készségesen felajánlják a segítségüket.

A Kutyával Egy Mosolyért Alapítványt az indulás óta támogatja Kecskemét városa, de nagyon sokat jelent számukra az adó 1 százalékokból befolyt összeg is. Az évek során nagyon sok intézménybe, sokféle rendezvényre eljutottak már. Fogyatékkal élő gyerekek, idős emberek és kórházban fekvő betegek arcára is mosolyt csalnak rendszeresen.

– Azt szeretem ebben a munkában a legjobban, hogy az önkénteseinknek, a terápiás kutyás felvezetőinknek meg tudom mutatni, hogy mekkora örömet tud okozni, ha segíthetünk másoknak. A felvezetőink közül többeknek ez a munka új irányt mutatott. Azzal, hogy másoknak segítenek, az önértékelésük növekszik, új célokat tűztek ki maguk elé. Nagy öröm számomra, hogy megmutathattam nekik ezt a világot.