Írott sajtóban, On line sajtóban

2019. 11. 16. BEOL.HU – Rendhagyó történelemórát tartottak Mex-szel, a négylábú tanítóval

Mex-szel, a másfél éves Husky terápiás kutyával motiválják a Szent Györgyi Albert Gimnázium és Kollégium diákjait. A négylábú „tanár” ezúttal a 10. E osztályos tanulók rendhagyó történelemóráján járt.
Magda Krisztina, Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány habilitációs kutyakiképzője és terápiás kutya felvezetője havonta látogatja a Szent Györgyi Albert Gimnázium diákjait, hogy a terápiás kutyájával tanulásra ösztönözze a fiatalokat.
– Mex-et tíz hetes kora óta képezzük, idén ősszel vizsgázott, ahol a temperamentumát tesztelték, és gyakorlatot kellett teljesítenie különböző intézményekben. Ahhoz, hogy egy négylábúból terápiás kutya váljon, közvetlennek és játékosnak kell lennie, de az is fontos, hogy a jutalomfalattal motiválható legyen. Mex felülmúlta az elvárásokat, onnantól pedig egyenes út vezetett ide – osztotta meg a felvezető. Hozzátette, az országban csupán három Husky terápiás kutyát tartanak számon, mert – mint mondja – fajtájukból adódóan szeretnek saját döntéseket hozni, hiszen mikor például szánt húztak, dönteniük kellett, merre menjenek, hogy ne szakadjon be alattuk a jég.
Ezúttal a Szent Györgyi Albert Gimnázium és Kollégium egészségügyi képzésben résztvevő tanulókhoz látogattak el a terápiás kutyával. Az állatasszisztált óra elején mindenki bemutatkozott Mex-nek, majd megbeszélték, hogyan kell viselkedni a kutyákkal, ápolni, tartani őket. Az óra második felében a négylábú segítő kiosztotta a feladatokat, méghozzá évszámokat kellett a történelmi eseményekkel összepárosítaniuk, akik pedig helyesen válaszoltak a kérdésekre, azokat a barátságos Husky egy trükkel jutalmazta. Ez a harmadik osztály, akikhez ellátogatott Mex, de mikor a folyosón meglátta egy másik tanulócsoport, ők ugyancsak meghívták magukhoz.
– Egyelőre kísérleti stádiumban vagyunk, próbáljuk kitalálni, hogyan tudnánk még jobban bevonni a tanulásba Mex-et, mert akár egy összefoglaló órán is nagy segítségünkre lehet az ismétlésben – mondta el a történelem tanárnő, aki maga is elvégzett egy harminc órás képzést, ahol arról tanulhattak, hogyan lehet bevinni az órákra a négylábúakat, hogyan segíthetik az ott folyó munkát.
Az óra végén a diákok elárulták, meglepte őket a tanárnő ezzel a kutyával asszisztált oktatási órával , hiszen azt mondta, hogy ma felelni fognak. Hozzátették, remélik hamarosan újra láthatják új kedvencüket. Végül mindenki megölelgette a négylábú „tanítót”, és aki szerette volna, azzal közös fotó is készült.