On line sajtóban

2019. október DUOL.HU – Őszi pedagógiai napok kezdődtek az óvodában

Őszi pedagógiai napok kezdődtek tegnap a Dunaújvárosi Óvodában. Az Aprók Háza tagóvodában terápiás kutyás foglalkozást láthattak a megye óvodapedagógusai.
Az, hogy a Dunaújvárosi Óvoda megkapta a bázisintézményi címet, azzal a kötelezettséggel is jár, hogy ősszel és tavasszal szakmai bemutató foglalkozásokat tartanak a megyében dolgozó kollégáiknak. Gyenes Józsefné óvodavezető elmondta, igyekeznek mindig színessé, érdekessé tenni a programot. Bár már volt terápiáskutya-bemutató az intézményben, de saját óvónőjük, saját kutyával még nem mutatkozott be. Most elérkezett az alkalom, ugyanis az Aprók Háza tagóvodában a közelmúltban indították el az „állatasszisztált” foglalkozásokat, így most az érdeklődő kollégáknak be tudták mutatni a kutyaterápiában rejlő lehetőségeket.
Szabó Tibor Zsoltné a bájos angol springer spániel terápiás kutyájával, Natival tartott bemutató foglalkozást. Ovis csoportjával körbevették a négylábú barátot, és elmondták kedvenc mondókáját: Fáj a kutyámnak a lába, Megütötte a szalmába. Lényegében ők is azokat a képességeket fejlesztették, mint a többi óvodás, ugyanúgy számoltak, gyakorolták a bemutatkozást, ismerkedtek a színekkel, az őszi gyümölcsökkel, csak éppen bevonták Natit is a dolgokba. A bemutatkozáskor vele fogtak kezet, a sikeres feladatmegoldás után jutalomból megsimogathatták, ők adták neki a jutalomfalatot is. Hogy csak egy példát emeljünk ki, együtt mentek a „boltba”, ahová a gyerekek vezethették pórázon, hogy aztán a „bevásárlólistával” a kezükben megvásárolják az almát, körtét, barackot. Persze ilyenkor köszönni kell az eladónak, a kutyát leültetni, majd elköszönni, és egy egyszerű akadálypályán „hazamenni” vele. A képkirakó játék jutalma pedig az volt, hogy Nati forgott, kukucskált, pacsit adott, hempergett.
A bemutató után Szabó Tibor Zsoltné, Kriszti óvó néni mesélt – az egyébként kutyatartó, kutyaszerető – kollégáinak a kiképzés és a vizsga rendkívül nehéz, szigorú feladatairól. Arról, hogy Nati hogyan vált az egyéves kiképzés során vadászkutyából terápiás kutyává, akit már a kis óvodások közé is be lehet vinni.