cropped-dogs_for_a_smile_red_outline-01.png
E-media, Print media

Autumn 2019. Családinfo Magazine: With dogs for many smile

Mosolyt csaló kutyák
Sokan tapasztalták már egy kutyus simogatása közben, hogy rájuk száll a nyugalom. Ez az az érzés, amiért Dr. Juharos Ágota, a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány megalapítója legszívesebben receptre írná fel az ember négylábú barátját.

írta: Vágsélei Csilla Sára

A kecskeméti Ifjúsági Otthon tükörtermében nagy az öröm. Megérkezett Milli és Rozi kutya. A 20 fős gyereksereg nem kis hangzavar közepette próbálja őket megsimogatni, akik a felfordulás ellenére is nyugodtak maradnak. Nem véletlen, hisz a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány terápiás kutyáival van dolguk. Az állatok társaságában meg is ered a gyerekek nyelve és készségesen válaszolnak a táborvezető kérdéseire. „Mit is mondott délelőtt az állatorvos a kutyák nyakáról?” „Hogyan is válasszunk magunknak háziállatot?” Fél óra múlva Dr. Juharos Ágotával, Rozi társaságában már a büfében beszélgetünk, többek között arról, hogy miért is van ilyen jó hatással a kutya az emberre.

Nem először szerveznek nyári tábort a gyerekeknek. Úgy látom nagyon élvezik. Mit tanulnak itt a kicsik?
Elsősorban a felelős állattartást, de megtudnak itt mindent a kutyákról, terápiás kutyákról, és a kutyakiképzésbe is belekóstolnak. Ellátogatnak állatorvoshoz, kutyaiskolába, majd megbeszélik a hallottakat, és a délután folyamán lerajzolják az élményeiket. Sokan már eleve szeretik a kutyusokat, és többször voltak itt, de vannak olyanok is, akik azért jönnek, hogy feloldják a félelmüket a kutyáktól. A terápiás kutyák erre is alkalmasak.

Miért vannak ilyen jó hatással az emberre az állatok, és miért éppen a kutyák alkalmasak terápiás feladatokra?
Legyen az bármilyen állat, jó hatással van az emberre. A kutya előnye, hogy már 150.000 éve háziasodott, és az ember mellett van a természetes környezete, illetve méreténél fogva is a legalkalmasabb. A kutyát simogatva endorfin és oxitocin szabadul fel az emberben, amelyek fájdalomcsillapító hatásúak, boldogságot szereznek. Mindezek csökkentik a vérnyomást, oldják a depressziót, egészségmegőrző hatásuk van.

A terápiás kutyákkal kiknek tudnak segíteni?
Sokféle lehetőséget kínál az állat által asszisztált terápia, és mind konkrét céllal működik. Megyünk mi a kutyusokkal időshöz, fiatalhoz, beteghez, fogyatékoshoz, iskolákba, és a kutyval segítjük a gyógytornász, beszédtanár vagy pedagógus munkáját. A kutya jelenlétében általában sokkal jobban kommunikálnak, szívesebben, stresszmentesen vesznek részt a feladatokban a gyerekek és a felnőttek egyaránt. A játszva tanulás mindig hatásos, és itt is erről van szó. Továbbá egy rossz mozgású gyereknek a kutyaiskolába járás is sokat segít. A jobb és bal kéz koordinációját, a finom motorikát és úgy egyben a mozgást nagyon jól fejleszti, ha a kutyusával iskolába jár.

Már magának az állattartásnak is jó hatásai vannak.
Abszolút. Az ember testi, lelki egészségének fenntartása szempontjából fontos bármilyen háziállat. A kutyusok feltétel nélküli szeretetet adnak, nem tesznek különbséget az emberek között. A gyerekek az állattartás által megtanulnak felelősséget vállalni, gondoskodni. Egy egyke gyereknek társa lehet az állat. Az sem utolsó dolog, hogy bizonyítottan kevesebb az allergiás a kutyákkal felnövők körében, és összességében jó hatással vannak az állatok az immunrendszerre. Azt is fontosnak tartom, hogy a mai gyerekek közelebb kerüljenek a természethez, az állatok által ezt meg is tehetik.

A felelős állattartáshoz hozzátartozik a megfelelő kutya kiválasztása és olykor az is, hogy az állat érdekében még nem leszünk állattartók.
Igen, a felelős állattartás a kiválasztásnál kezdődik. Figyelembe kell venni, hogy lakásba vagy kertes házba keresünk kutyát. Mi a célunk vele, házőrző vagy játszópajtás lesz? Szeretnénk-e nyaralni vinni, mennyi ember lesz körülötte, van-e gyerek? Vegyük figyelembe a termetét, mozgásigényét, temperamentumát. A kiválasztás után fontos a korai szocializáció, a szakszerű kommunikáció, a hierarchia felállítása és a következetesség. Ha ezekre figyelünk, akkor 10-15 évig hű társa lesz a családnak a kutyus. Nagyon ajánljuk a kutyaiskolát, ahol ezeket a család minden tagja meg tudja tanulni a négylábúval együtt. Vannak olyanok is, akik valamilyen oknál fogva nem tudnak kutyát tartani, vagy még maguk sem tudják, hogy mivel is járna ez. Nekik egy jó opció a kölcsönkutya programunk. Kutyaiskolai órákon terápiás kutyával próbálhatja ki a gyerkőc, hogy milyen is egy kutyával. Így még a sajátja előtt kiderül az, ha nem való neki. Ez a kutyusoknak is jobb, mert nem kerülnek menhelyre pár hét után. Ha pedig pozitív az élmény, akkor a gyerek a saját kis kutyusával már szakszerűbben, érettebben fog bánni, hiszen tudja mire számítson.