cropped-dogs_for_a_smile_red_outline-01.png
E-media, Print media

01. 12. 2018. BAON.HU – A Soul-warming Day at the Platán Retirement Home

A fogyatékkal élők világnapja alkalmából Léleksimogató Napot tartott a kecskeméti Platán Otthon a fogyatékkel élő ellátottaik számára szombaton.
Pityiné Gombkötő Anita telephelyvezető elmondta, hogy e napon rendszerint lakóik készülnek programokkal, előadásokkal, de idén úgy gondolták, hogy ebben az évben ők szórakozzanak és ne szórakoztassanak. Az intézmény mentálhigiénés csoportjának meghívására színes programokkal szórakoztatták a fellépők a gondozottakat.

Délelőtt hastáncprodukciót tekinthettek meg, majd Barkóczi Titanilla bábművész adta elő a Didergő király című bábjátékot, mely vidám pillanatokat szerzett a mintegy 150 fős közönségnek.

Ezt követően a léleksimogatás tényleges simogatássá vált, mert a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány kutyás bemutatója után a lakók megsimogathatták az ebeket. Ezután énekes-gitáros műsor következett, a varázslatról pedig Káró, a bűvész gondoskodott. A délutáni zenés, logikai és ügyességi játékokra a lakók családtagjait is meghívták.

A telephelyvezető szerint a programok jótékony hatással vannak a gondozottakra, mert legtöbbjük a zene és a tánc irányába különösen nyitott. Hangsúlyozta, hogy az ellátottak gazdag érzelemvilágú emberek, akik számára zavaró, ha állapotuk miatt feltűnően nézik, vagy nyíltan sajnálják őket. – Mindannyian önálló személyiségek, akiknek ugyanúgy vannak jobb és rosszabb napjaik. Arra szeretnénk felhívni a figyelmet, hogy ők is vannak és figyeljünk rájuk – fejtette ki Pityiné Gombkötő Anita.