On line sajtóban

Ebpercek.hu – Terápiás kutya a fogászaton?! Ismerjétek meg Fügét!

Az évente kötelező fogászati szűrés esetenként kellemetlen élményként maradhat meg a kisdiákok emlékeiben. De ha Füge ott van, minden ijedtség elszáll.

Igazi meglepetésként hatott a gyermekek számára, hogy a váróba belépve egy ismerős négylábú köszöntötte őket. A Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány apró önkéntesének jelenléte eloszlatja a félelmeket, megnyugtatja a gyermekeket várakozás közben.

A kis yorkshire terrier gazdájával, Borsos Andreával rendszeresen ellátogat a kecskeméti általános iskolába. Természetesen az ötlet megvalósításához egy kutyabarát fogorvosra is szükség volt: Dr. Mezős Adrienn pedig nagy szeretettel várta az önkéntes párost. Elmondása szerint “már az első alkalommal is remekül sikerült a kutyás fogorvosi szűrés.”

A gyermekek vidáman simogatták Fügét, szemükben a kezdeti aggodalom helyét a csillogás és kíváncsiság vette át. S hogy honnan jött az ötlet?

“Rendszeresen járunk Fügével a kecskeméti kórház gyerekosztályára. A kis betegeket gyakran kísérjük el vizsgálatra vagy olyan beavatkozásra, amitől nagyon félnek.  Ilyenkor mindig jó szolgálatot tesz egy terápiás kutyus. Innen jött az ötlet, hogy a fogorvosnál is bátorságot önthetnénk a gyerekekbe.” – mesélte Andrea a hiros.hu kérdéseire válaszolva.

A terápiás páros a kecskeméti onkológiai központ daganatos betegeket ellátó osztályán is gyakran megfordul. Látogatásuk minden alkalommal mosolyt csal az arcokra, s rövid időre újra felcsillan a remény a gyógyulásra.
Füge első gazdija is itt búcsúzott el a világtól, halála előtt a pici kölyökkutyát és testvéreit Andrea gondjaira bízta. A kis yorkie annyira apró volt, hogy kérdéses volt, túléli-e az elkövetkező heteket. Élni akarása azonban mindennél erősebb volt, s felnőve közösen vágtak neki a terápiás feladatnak. Bár a szolgálat érzelmileg megterhelően hat időről-időre, Andrea és Füge sokszorosan kapja vissza a betegektől a nekik nyújtott szeretetet és örömet.

Nyugat-Európában és Amerikában már hosszú évek óta működnek terápiás programok, melyek keretein belül a vizsgázott párosok kórházakba, gyógyászati központokba látogatnak el. Korábbi cikkünkben is beszámoltunk egy idős kutyusról, aki kellemes hangulatot varázsol fogorvos gazdáinak rendelőjébe, valamint a mentett pitbullról, aki daganatos betegek gyógyulásához járul hozzá szeretetével. Itthon is kezd már elfogadottabbá válni az elképzelés, remélhetőleg egyre többen csatlakoznak a kezdeményezéshez a kutyák gyógyító erejének jótékony hatásait felismerve.

Forrás: hiros.hu