Írott sajtóban, On line sajtóban

2016.06.28. PETŐFI NÉPE-BAON.hu -Felelős állattartásról tanultak a tiszakécskei ovisok

A felelős állattartásról tanulhattak a tiszakécskei óvodások

2016. június 28. 07:15 , Legutóbb frissítve: 2016. június 28. 15:15 Szentirmay Tamás
Lábhoz, ül, fekszik, marad, hozzám! Ezeket a vezényszavakat tanulták meg az óvodások, a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány terápiás oktatóiktól.

Luna, Capy, Mázli, Bömbi minden feladatot kiválóan hajtott végre. Dr. Juharos Ágota a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány titkára és három segítője szinte mindent megmutattak az óvodásoknak, amit a kutyák tudnak. A jutalomfalatokat a gyerekek kinyújtott tenyeréből ehették. Amikor lefeküdtek a földre, akkor átugrották a gyerekeket, a lábukra és a homlokukra helyezett finom falatokat pedig óvatosan vették le.

Szétterpesztett lábuk között is átbújtak az állatok. Persze akadt olyan kisgyerek, aki félt a kutyusoktól, de legtöbben szívesen és örömmel vettek részt a bemutatón. Elhangzott az is, hogy Tiszakécskén minden vasárnap nyolc órától tartanak kutyaképzést, ahová szívesen várják a tanulni vágyó kutyákat és gazdáikat. Dr. Juharos Ágotától megtudtuk: 2011-ben azzal a céllal hozták létre az alapítványt, hogy segítő kutyák képzésével és kutyás terápiával foglalkozzanak. Két kutyával kezdték és ma már tizenkilenc vizsgázott kutyájuk van és hat tanulójuk.

 

Gyerekeknek tartott bemutatót a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány Gyerekeknek tartott bemutatót a Kutyával Egy Mosolyért Alapítvány

Tiszakécskére már hatodik éve járnak, mivel az egyik oktatójuk, de Jonge Norbert a településen él. Minden évben a városi könyvtár hívja meg őket ilyenkor nyáron és mindig szívesen tesznek eleget a meghívásnak, mert fontosnak tartják a kutyás terápia népszerűsítsék. Bemutatták, hogyan képezik ki a kutyákat, mit kell tudni a négylábúnak, hogy sikeresen le vizsgázhasson. A bemutatóval a felelős állattartásra is próbálták felhívni a figyelmet, illetve azt is szerették volna elérni a gyerekeknél, hogy ha van kutyájuk, akkor rendszeresen foglalkozzanak is vele. A pedagógusoknak pedig azt akarták megmutatni, hogy a terápiás kutyáknak milyen jótékony hatásuk van a gyerekekre.

Kecskeméten tizenkét iskolába ment a programjuk, ahol minden héten egy tanórán vett részt a kutya és ott, mint osztálytárs kiváló szerepet töltött be. Ez alkalmas volt arra is, hogy az osztályközösséget erősítse. A sajátos nevelési igényű gyerekeknek a felzárkóztatásához is rendkívül hasznos. Kórházba, idősek otthonába is járnak és a fogyatékossággal élő gyerekeknek a fejlesztését is segítik. Amint azt dr. Juharos Ágota elmondta, a kutya fajtája nem számít, a temperamentuma viszont lényeges. A kiképzés a kutya korától függően egy-két évig tart. Azt is megtudtuk, számtalan esetben hoztak már menhelyről kutyákat és képezték ki arra, hogy embereken segítsenek.

 

Leave A Comment